Wszyscy wiemy, ze żywność dostarcza nam potrzebnych składników odżywczych i energii, spełnia tez nasze istotne funkcje socjalno – kulturowe. W dzisiejszym odcinku chciałabym zwrócić uwagę konsumentów na ważne informacje, które powinny znajdować się na etykietach umieszczanych na produktach:
- Nazwa rodzajowa. Nie zawsze nazwa handlowa np. „KUBUŚ” wyraźnie identyfikuje rodzaj produktu.
- Skład produktu uwzględniający m.in. :konserwanty, przeciwutleniacze, aromaty, barwniki, składniki wzbogacające i odżywcze.
- Trwałość produktu, termin przydatności do spożycia, po upływie którego wyrób traci przydatność do spożycia. Znakowany jest on pełna datą cyfrową (dzień, miesiąc, rok) poprzedzoną określeniem „należy spożyć do”. Termin ten jest stosowany do produktów nietrwałych mikrobiologicznie, takich jak kefir, jogurt, twarogi, wędliny paczkowane, sałatki.
- Warunki przechowywania określone dla wyrobów znakowanych terminem przydatności do spożycia oraz gdy jakość produktu zależy istotnie od warunków ich przechowywania, np. mrożonki, lody, itp.
- Sposób użycia podawany w formie instrukcji przygotowania do spożycia.
- Wartość odżywcza 100 g lub 100 ml produktu spożywczego wyrażona w gramach (białko, węglowodany, tłuszcze, błonnik pokarmowy, skrobia, witaminy i składniki mineralne, sod, kwasy tłuszczowe).
- Wartość energetyczna w kilodżulach (KJ) i kilokaloriach (Kcal).
- Cena detaliczna opakowania.
- Pochodzenie produktu i dane producenta.
- Zawartość masy netto lub liczba sztuk w opakowaniu jednostkowym.
- Informację „produkt zawiera organizmy genetycznie zmodyfikowane” oznacza, że cały produkt jest genetycznie zmodyfikowany, a „genetycznie zmodyfikowany”, że zmodyfikowane są tylko niektóre składniki produktu.