W Radomsku, w niedzielę 21 sierpnia br. odbyły się Dożynki Województwa Łódzkiego, które przygotował Urząd Marszałkowski we współpracy z lokalnymi władzami. Były wieńce dożynkowe, barwny korowód ulicami miasta, tradycyjne obrzędy, stoiska kół gospodyń wiejskich i konkursy. W dożynkach uczestniczył Krzysztof Habura, Starosta Pabianicki wraz z Robertem Kraską, członkiem Zarządu Powiatu Pabianickiego. Powiat Pabianicki z wieńcem dożynkowym reprezentowała Gmina Pabianice Koła Gospodyń Wiejskich Konin, Majówka i Piątkowisko.
Starosta Pabianicki Krzysztof Habura serdecznie dziękuje Kołom Gospodyń Wiejskich z Konina, Majówki i Piątkowiska z gminy Pabianice za piękne zaprezentowanie bogactwa plonów powiatu pabianickiego wkomponowanych w wieniec dożynkowy podczas Dożynek Województwa Łódzkiego”, który został wykonany z wielką starannością.
Serdeczne podziękowania również dla jednostek Ochotniczych Straży Pożarnych z Kudrowic, Piątkowiska i Konina Majówki z Gminy Pabianice za nieocenioną pomoc przy transporcie wieńca dożynkowego oraz przy wyposażeniu stoiska wystawienniczego kół.
Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich: z Konina, Majówki i Piątkowiska z gminy Pabianice oraz Redocin i Ślądkowic z gminy Dłutów promowały lokalne potrawy i wypieki powstałe własnoręcznie w oparciu o tradycyjne receptury podczas Konkursu kulinarnego „Łódzkie smakuje” rywalizując z innymi kołami i stowarzyszeniami o tytuł „wytrawnych” lub „słodkich smaków Łódzkiego”. W pierwszej – „Wytrawne smaki Łódzkiego” - gospodynie serwowały potrawy o charakterze wytrawnym, na gorąco lub na zimno, a w drugiej – „Słodkie smaki Łódzkiego” – częstowały wyrobami cukierniczymi, ciastami i deserami. W sumie było 106 konkursowych potraw (82 wytrawne i 24 słodkie). W każdej z kategorii koła, które zajęły trzy pierwsze miejsca otrzymały nagrody finansowe.