Szablon S@M 3 - www.nowa.powiat.pabianice.pl

top news port mapa info mstr galp
naglowek.jpg 9d4972c4a5936ea7efb7338a3ae7ca9c
Gminy Powiatu Pabianickiego
Czy możemy reklamować artykuły żywnościowe?
Opublikowano: 10.09.2015, Concept INTERMEDIA

Każdego dnia dokonujemy zakupu artykułów żywnościowych. Często z braku czasu robimy to mechanicznie nie zastanawiając się, czy produkt posiada aktualną datę ważności lub też nie zwracamy uwagi na inne czynniki wskazujące na świeżość danego artykułu. Jednak w momencie przygotowania posiłków lub bezpośredniej konsumpcji okazuje się, że zakupiony produkt nie jest świeży. Co wówczas?. W jakim czasie od momentu zakupu możemy zwrócić się do sprzedawcy celem zareklamowania artykułu żywnościowego?
Reklamując artykuły żywnościowe stosujemy przepisy o rękojmi za wady fizyczne towaru z uwzględnieniem uregulowań zawartych w Rozporządzeniu ministra handlu wewnętrznego z dnia 14 września 1970 roku w sprawie ustalenia terminów zawiadomienia o wadach fizycznych artykułów żywnościowych (Dz. U. 70.23.186). Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne artykułów żywnościowych, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie:
Niezwłocznie po ich wydaniu:

  • Artykuły nabyte do spożycia na miejscu.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w dniu zakupu:
  • Mleko spożywcze, śmietanka, napoje mleczne, napoje kulinarne, lodów, ryb świeżych, owoców i warzyw nietrwałych, grzybów świeżych, wyrobów garmażeryjnych nie utrwalonych (np. sałatka jarzynowa).
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 1 dnia po wydaniu:
  • Mięsa, tłuszczów zwierzęcych surowych i topionych, podrobów, drobiu, dziczyzny, wędlin nietrwałych i półtrwałych, wędzonek, wyrobów wędliniarskich, kaszanek, kości, ryb mrożonych, solonych i wędzonych, masła, twarogów, serów (topionych, miękkich i twardych), jaj, margaryny, roślinnych tłuszczów kuchennych, pieczywa, wyrobów mączno-cukierniczych, drożdży piekarnianych prasowanych, kwaszonych ogórków, kwaszonej kapusty, ziemniaków, mrożonych warzyw i owoców, półfabrykatów i wyrobów garmażeryjnych utrwalonych.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 2 dni po wydaniu:
  • Marynat rybnych i rybnych produktów krótkotrwałych nie sterylizowanych, mleka w proszku, oraz innych konserw mlecznych, serków ziołowych, oleju, piwa, napojów bezalkoholowych gazowanych, musztardy, majonezu.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 7 dni po wydaniu:
  • Mleka skondensowanego, pieczywa cukierniczego, suszonych owoców , warzyw i grzybów w opakowaniu fabrycznym i luzem, orzechów włoskich i leszczynowych, miodu pszczelnego i marynat z wyjątkiem rybnych, wędlin trwałych.
    Niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 30 dni od dnia ich wydania chyba, że termin przydatności do spożycia uwidoczniony na opakowaniu upływa wcześniej:
  • Dotyczy pozostałych artykułów nie wymienionych wyżej.
    Mam nadzieję, że informacje te okażą się przydatne moim czytelnikom. Życzę wszystkim konsumentom zakupów tylko zdrowej i świeżej żywności.
Wyślij link mailem
Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
1proc.jpg 0f7ca49c4714e058f61c7eec0e3f4036
kolejka big2.jpg d9e8560510ec6ac873ecb630e28fed41
baner_prawko1.jpg 582c78a9a82565d4be76d05cb33047d9
baner_dowod1.jpg 4ab6a5b2761d76ea4959dbab0b71a009
ban-1.png b78a02cdb598ca6a46715f3c31c5478a
ban-2.png 30978e0a1897df8850b1f2fe0303f053
ban-5.png 487a37523de55a42a26f901d4184731a
Starostwo Powiatowe w Pabianicach
95-200 Pabianice, ul. Piłsudskiego 2 tel.: (42) 225-40-00 / fax: (42) 215-91-66 powiat@powiat.pabianice.pl Archiwum portalu 2008-2015
Godziny pracy Urzędu:
Poniedziałek: 8:00 - 16:00
Wtorek: 8:00 - 17:00
Środa: 8:00 - 16:00
Czwartek: 8:00 - 16:00
Piątek: 8:00 - 15:00
Obsługa w Wydziale Komunikacji i Transportu:
Poniedziałek: 8:00 - 15:00
Wtorek: 9:00 - 17:00
Środa: 8:00 - 15:00
Czwartek: 8:00 - 15:00
Piątek: 8:00 - 14:30
kolejka.png d63e60151bc144555ca9d85a36026f7f